Ingrediente: 2,5 kg castraveți; 4 rădăcini de hrean; 4 crenguțe de mărar uscat; 3 tulpini cu frunze de țelină; 2 morcovi; 2 cepe; O căpățână de usturoi; Muștar boabe, boabe de piper negru, sare grunjoasă, apă.
Mod de preparare
Spală castraveții foarte bine, în mai multe ape. Încearcă să alegi castraveți cât mai mici și drepți. Poți lăsa castraveții întregi, sau le poți tăia capetele, dacă vrei. Curăță restul legumelor, taie fâșii de morcovi, de țelină, păstrează și frunzele de țelină, curăță usturoiul. Într-un borcan mare pune un strat, în picioare, de castraveți, pe cât posibil fără spații între ei, apoi strecoară printre și morcovi, țelină, usturoi, hrean, ceapă tăiată fâșii. Pune 2 litri de apă la fiert și adaugă 2 linguri mari de sare grunjoasă. Lasă pe foc până când dă în clocot, ulterior toarnă saramura fierbinte peste castraveți. Lasă să se răcească, fără să acoperi borcanul cu capac. Ulterior, după ce s-a răcit, răstoarnă lichidul din borcan și pune-l din nou la fiert, să dea în clocot. Se mai adaugă apă dacă mai este necesar, și sare. Acest proces de opărire se repetă de 3 ori, pentru ca rețeta de castraveți murați să se păstreze bine până la iarnă