Ingrediente pentru o tarta de 25 cm
1 ceapa alba medie
20 rosii cherry (puteti alege colorate pentru un aspect mai interesant)
2 linguri pasta de tomate
200 g de branza ( putem folosi branza pe care o preferam de burduf, feta, telemea sau chiar branza vegana de caju)
1 lingurita sare
1 lingura zahar brun
1 lingura otet
Frunze busuioc proaspete sau ½ lingurita busuioc uscat
1 foaie de aluat de foietaj (400 g)
3 linguri ulei masline
Cum procedam:
Taiem ceapa felii, apoi o calim impreuna cu un praf de sare in tigaia in care am pus doua linguri de ulei
Dupa ce am calit ceapa, o scoatem din tigaie si o punem in farfurie- o vom folosi mai tarziu
In tigaie mai adaugam o lingura de ulei, apoi punem rosiile-ideal e ca rosiile sa acopere toata suprafata tigaii
Le intepam pe fiecare in parte pentru ca in momentul in care se incalzesc exista riscul sa crape si sa stropeasca
Le frigem 2-3 minute, adaugam 3 linguri de pasta de tomate, restul de sare, zaharul, otetul, si 5-6 frunze de busuioc
Lasam la foc mic pana se inmoaie rosiile (5 minute) amestecand ocazional
Dupa ce rosiile s-au inmuiat, luam tigaia de pe foc, adaugam peste ele ceapa, branza si nu mai amestecam
Cu ajutorul unei farfurii mai mari ca diametrul tavii decupam aluatul si ul punem peste branza
Cu o lingura de lemn impingem marginile aluatului pe marginea tavii, pe langa rosii-facem aceasta operatiune pentru ca atunci cand vom rasturna tarta, toata compozitia sa ramana pe aluat
Intepam aluatul din loc in loc pentru a putea iesi aburul care se formeaza in interior
Bagam tigaia la cuptor si coacem tarta 30 minute la 180 grade
Scoatem tigaia din cuptor, o lasam sa se raceasca usor, trecem un cutit pe margine, apoi o rasturnam intr-o farfurie-punem o farfurie mai mare decat diametrul tigaii peste tigaie, apoi cu o miscare rapida intoarcem tigaia
Decoram cu busuioc proaspat si savuram tarta taiata in triunghiuri.