Ingrediente (2 porții serioase sau 4 porții fine-dining):
- 600 gr topinambur (cântărit după decojire)
- 1 rădăcină de păstârnac medie
- 1 l lapte 3,5%
- 1 ceapă albă medie
- 50 ml ulei de măsline
- Sare și piper alb după gust
- 1 praf de nucșoară
- Apă
- 2 crenguțe de cimbru
- 125 ml smântână pentru gătit
- 60 gr unt
- 20 ml ulei de măsline
- Sucul de la 1/2 lămâie
- 3 căței de usturoi pisați
- 1 lingură frunze de pătrunjel tocat foarte mărunt
- sare și piper negru
Mod de preparare: Topinamburul și păstârnacul se curăță de coji și se taie brunoise. Ceapa se toacă mărunt. Într-un vas, se pune la încins uleiul și se călește ceapa la foc mic. Se adaugă legumele și crenguțele de cimbru și se călesc și ele. Se adaugă laptele și apă. Întreaga cantitate de lichid trebuie să acopere cu cca 3 degete legumele. Se condimentează cu sare și piper alb. Se acoperă cu capac și se lasă la fiert la foc mic spre mediu până când legumele sunt bine moi. Se îndepărtează crenguțele de cimbru și se transferă în blender. Se poate pasa și cu mixerul vertical. La final, se adaugă nucșoara și smântâna lichidă, lamaia și se mai dă un clocot. Se potrivește la gust cu sare și piper dacă este necesar.Se servește imediat.