Mancare de dovlecei cu rosii si usturoi
-1 kg de dovlecei fragezi
- 1 ceapă medie
- 2 linguri de ulei
- sare
- 300 g roșii de vară coapte și aromate
- 3-4 căței de usturoi
- mărar verde tocat
Am curățat dovleceii de coajă și i-am spălat. Am spălat și roșiile si mi-am pregătit la îndemână și ceapa și usturoiul. Eu am făcut doar 1/2 de porție deoarece am fost doar 2 persoane. Am tăiat dovleceii în cubulețe. Dacă sunt mai bătrâni va trebui să-i scobiți în interior și să eliminați semințele și filamentele fibroase. Am tocat ceapa și am tăiat și roșiile în cuburi. Nu le-am despielițat de data aceasta deoarece nu mă deranjează cojițele de roșie (ele conțin multe elemente nutritive și este păcat să le aruncăm). Am ales o cratiță potrivită și am pus în ea ceapa tocată împreună cu 2 linguri de ulei și un praf de sare. Am călit ceapa la foc mic, sub capac, până s-a înmuiat și a devenit sticloasă. Nu trebuie rumenita!
Apoi am pus în cratiță cubulețele de dovlecel și încă un praf de sare. Am amestecat totul și am pus din nou capacul peste cratiță. Dovleceii se înabușă în suc propriu, nefiind nevoie de apă în plus. Ei conțin destulă apă în țesuturi. După 12-15 minute (la foc mic) dovleceii s-au înmuiat și le-am adăugat roșiile tăiate. Am amestecat cu grijă (să nu terciuiesc dovleceii) și am continuat gătirea însă fără capac. Roșiile lasă și ele apă și noi dorim să mai scăpam de ea – facem mâncare scăzută! Etapa aceasta durează cam 10 minute. Nu vrem să fierbem dovleceii până se fac praf (devin pastă)! Mie imi place să rămână și ceva mai mult sos printre ei. În final am tras cratița cu mâncare de dovlecei cu roșii deoparte și am adăugat usturoiul zdrobit și mărarul tocat. Ambele se pun după gust. Cine nu ține post poate să-și pună niste smântână sau iaurt peste ei, direct în farfurie