De indata ce incep sa apara fructele si legumele de sezon, observam simultan, pe toate mediile de comunicare media, breaking news-uri care ne prezinta cat de nocive sunt, pentru sanatatea noastra, produsele de pe tarabele din piete sau din supermarketuri.
Vedem legume „romanesti”, infestate cu substante de tratament, unele interzise de multi ani in Uniunea Europeana, cum ar fi DDT-ul – insecticid gasit recent in verdeturi sau Ethrelul -stimulator de coacere gasit in rosii.
Daca vanzatorul din piata declara ca este produs romanesc, stirea se rostogoleste „legume romanesti contaminate cu pesticide” sau „otrava din mancare”.
Verifica oare cineva trasabilitatea produsului cumparat?
Poate in cautarea unui profit mai bun, vanzatorul de la taraba, prefera sa achizitioneze verdeata turceasca sau rosii marocane, mult mai ieftine din cauza lipsei de restrictii si a costului fortei de munca redus, pentru ca apoi sa le revanda ca “produs romanesc”, inseland astfel cumparatorul final.
Daca, sa spunem, ar scrie la taraba, asa cum ar fi corect, rosii Maroc sau verdeata Turcia, ati mai plati pretul destul de ridicat cerut de vanzator? I-ati cumpara fructele/legumele stiind ca pot contine substante care in UE sunt interzise demult si care va pot afecta sanatatea?
La supermarket-uri, pe de alta parte, se testeaza selectiv loturile de fructe si legume, aparand astfel aceleasi probleme.
Cand te gandesti ca nutritionistii recomanda ca cel putin 50% din hrana noastra sa fie neprocesata, te afli cu adevarat in dificultate.
Intrebarea ramane- cumparam de la piata, fara trasabilitate sau de la supermarket, cu probe selective, sperand sa avem noroc ?
Din fericire exista si a treia cale – achizitionarea direct de la un fermier, in care ai incredere, pe care il poti vizita in weekend, observa cum cultiva salata, cum se coc rosiile natural, iti poti recolta singur legumele dorite, poti discuta cu el despre cum isi intretine culturile si cel mai important poti observa cum el si familia lui consuma aceleasi legume, fructe si verdeturi pe care le-ai pus la tine in cos.
Unii dintre acesti fermieri, s-au asociat, pentru a putea oferi diversitate si a acoperi costurile de livrare alcatuind un cos de fructe-legume pe care atunci cand doresti ti-l livreaza direct acasa.
In momentul in care vei construi un parteneriat, bazat pe incredere cu acesti fermieri, va deveni foarte clar ca variantele mentionate mai sus (fructe/legume din piata sau din supermarket) nu isi mai au rostul.
Multe tari din UE au magazinele comerciale inchise duminica, in timp ce fermele sunt pline de oameni care cumpara sau isi recolteaza singuri legumele sau fructele preferate. Nimic nu este mai frumos decat un weekend petrecut in natura, consumand hrana sanatoasa oferita de oameni de incredere.